Welcome Guest [Log In] [Register]
Add Reply
Bosanski Film " Grbavica "; Najbolji film na festivalu u Berlinu
Topic Started: Feb 19 2006, 01:56 AM (1,847 Views)
Harry
Member Avatar
Member
[ * * ]
BOSANSKI FILM "GRBAVICA" DOBIO "ZLATNOG MEDVJEDA"

"Zlatni medvjed" za najbolji film na filmskom festivalu Berlinale 2006, jednom od tri top svjetska filmska festivala, dodijeljen je bosanskom filmu "Grbavica", sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić

Posted Image

Film "Grbavica", bh. rediteljke Jasmile Žbanić dobio je večeras glavnu nagradu "Zlatni medvjed" na filmskom festivalu u Berlinu. Film je dobio i posebnu nagradu Ekumenskog žirija, te nagradu za mir koju će rediteljica dobiti sutra.

Jasmila je za ovaj film napisala i scenarij. “Grbavica” je film o Esmi samohranoj majci, koja mora svojoj kćeri Sari otkriti pravu istinu o njenom ocu, mora joj priznati da je ona plod ratnog silovanja.

“Grbavica” je Jasmilin prvi dugometražni igrani film zahvaljujući kojem se našla u konkurenciji na ovogodišnjem 56. Berlinaleu.

“Ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić još slobodno žive u Evropi. Nisu uhapšeni za organiziranje silovanja 22.000 žena u BiH i niko nema interesa da ih uhapsi. Nadam se da će se to promijeniti i da se “Zlatni medvjed” neće razočarati kad vidi Bosnu", kazala je nakon dodjele nagrade rediteljica Žbanić.

BH. rediteljka Jasmila Žbanić rođena je 1974. u Sarajevu. Diplomirala je na ASU Sarajevo, na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju. Osnivačica je, direktorica i producentica udruženja umjetnika "Deblokada"; osnivačica, spisateljica i producentica “Teatra dobre prehrane”.

Za filmove “Autobiografija” i “Poslije, poslije” dobila je nagrade Soroš centra za savremenu umjetnost. Dokumentarni film “Noć je, mi svijetlimo” osvojio je specijalnu nagradu na SFF-u 1998., te nagradu žirija New York Expo Film Festivala 1999.

Za dokumentarac “Crvene gumene čizme” dobila je Special Mention na Alpe Adria Film Festivalu, a film je prikazan na ZDF-u te distribuiran u Velikoj Britaniji kao dio kino turneje Stranger Then Fiction.
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Sada
Member Avatar
Advanced Member
[ * * * ]
Strah Banje Luke od Jasmile Žbanić

Zašto se još "nisu stekli uslovi" da Banjalučani vide "Grbavicu"

Quote:
 
U trenutku kad je iz Beograda stigla vijest da će FEST biti produžen za jedan dan kako bi na njemu bio prikazan ovogodišnji pobjednik Berlinskog filmskog festivala, "Grbavica", iz Banje Luke je stigao brzojav da se zakazana premijera tog filma odgađa jer se za njegovo prikazivanje u ovom gradu još "nisu stekli uslovi".

Vijest iz Banje Luke malo koga je iznenadila. Ono što zanima mnoge koji se u filmsku umjetnost i razumiju i ne razumiju jeste odgovor na pitanje, zašto se, ustvari, Banja Luka prepala nasmijane Jasmile Žbanić.

Je li to suočavanje s bojom vlastitog obraza i strah od prezira rođene djece, koja još misle da su mnogi njihovi očevi junaci u Karamanovoj kući, "Sonji", školi u Sultanovićima ili, konkretno na Grbavici, u proteklom ratu branili "od najezde Turaka". To je, ustvari, jedini logičan odgovor na pitanje zašto se još "nisu stekli uslovi" da "Grbavicu", kao trenutni filmski hit u svijetu, vide i građani Banje Luke.
Jer "Grbavica" nije samo priča o sudbini jedne silovane žene i njenog djeteta začetog nasiljem, već je to svjedočenje o minulom radu jedne ideologije, oličene u Karadžićevoj nemani, koju su "crnom i kukavnom" nazvali čak i braća Tarabići i koje se iole pošten i sabran građanin ove planete, bez obzira na to kojoj naciji pripadao, stidi i odriče.
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Harry
Member Avatar
Member
[ * * ]
ŽBANIĆ: NADAM SE DA JE PRIKAZIVANJE "GRBAVICE" U BEOGRADU POČETAK ZATVARANJA KRUGA JER JE PREDPOČETAK SCENARIJA PISAN OVDJE

Quote:
 

Prije projekcije bili su primjetni nervoza organizatora, pojačano obezbjeđenje i prisustvo policije, a početak filma je protekao uz manje incidente jer je nekoliko mladića skandiralo "Srbija, Srbija" i zviždalo, a jedna žena se popela na binu i pokušala nešto kazati ali ju je obezbjeđenje spriječilo.

Publika je kraj filma dočekala burnim aplauzom i ovacijama pozdravljajući ekipu filma koja se, ipak, pojavila, iako je bilo najavljeno kako neće doći.

Mirjana Karanović je pozdravila publiku dignutom pesnicom, a publici se obratila i rediteljka filma Jasmila Žbanić. "Hvala vam što ste došli. Želim da kažem kako se nadam da je prikazivanje 'Grbavice' u Beogradu početak zatvaranja kruga jer je pretpočetak scenarija pisan ovdje", rekla je ona.
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Buljo
Member Avatar
Advanced Member
[ * * * ]
Jasmila Žbanić : Kusturica kao Hitlerov režiser

Bosanska režiserka Jasmila Žbanić predstavila je lično češkoj publici svoj film "Grbavica" i u Pragu izuzetno popularnog režisera Emira Kusturicu uporedila sa Hitlerovom dvorskom režiserkom, Leni Rifenštal.

"Volim njegove rane filmove", rekla je Žbanić u intervjuu češkom dnevniku "Lidove novini", ali u kasnijim vidim "Kusturičinu amoralnost", zato što je pustio da ih finansira Slobodan Milošević.

"Mirno bih ga uporedila sa Leni Rifenštal. Njeni filmovi takodje mogu biti zanimljivi i efektni, ali to neće izbrisati činjenicu da su to bili filmovi koje je finansirao Hitler i koji su propagirali fašizam. Isti fasižam vidim u Kusturičnim filmovima", kazala je Jasmila Žbanić.

Češka filmska kritika preporučuje "Grbavicu" izuzetno toplo, kao priču o ljubavi, koja uspijeva maestralno da ogoli ožiljke rana balkanskih ratova u mirnodopskoj svakodnevici, ali u želji da zaintrigira češku publiku - uz tvrdnju da je "Grbavica" zabranjena za prikazivanje u Srbiji.

"Film je sjajno primljen u Beogradu", demantovala je Jasmila Žbanić i naglasila da su problemi u samoj Bosni, u tzv. Republici Srpskoj.
Režiserka je dodala da i dalje traži sve moguće puteve i načine da na kraju film vide i bosanski Srbi.

Kod kritike na upravo završenom 41. medjunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, "Grbavica" je naišla na vrlo pohvalne reakcije, a visoko se kotirala i u anketi za nagradu publike na festivalu.

"Grbavica priča o ljubavi, o osećanju koje nije čisto, zato štu su ga pomutili mržnja, otpor, očaj i trauma iz prošlosti. Priča i o žrtvama koje nisu počinile nikakav zločin, ali u odnosu na buduće generacije nisu sasvim bez krivice", rekla je Jasmila Žbanić predstavljajući film u Pragu u redovnoj distribuciji.

Češka kritika posebno ocjenjuje to što je režiserka uspijela da izbjegne neplodnu patetiku, sentimentalnost, jaukanje i druge začine poratnih kič filmova, koji se prave sa dobrim namerama, a tužnim rezultatima, kako je konstatovao kritičar dnevnika "Pravo".
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Lejla
Member Avatar
Advanced Member
[ * * * ]
'Republika Srpska je nagrada za genocid, a Koštunica je isti kao Milošević'

"Za genocid nad Bošnjacima Srbi su nagrađeni Republikom Srpskom, ratni zločinci su na slobodi, a ljude se ne tretira kao građane već samo kao pripadnike naroda", riječi su to sarajevske redateljice Jasmile Žbanić koju je proslavio njezin film "Grbavica".

U razgovoru za češki dnevnik "Pravo" kojeg prenosi srbijanska agencija "Beta" Žbanićeva još dodaje: "Zamislite da su Njemci poslije Drugog svetskog rata dobili mali teritorij po kojoj bi nacisti mogli slobodno šetati, dok bi se židovi tamo bojali ući. To je Republika Srpska".

Njezin film, koji tematizira silovanja muslimanskih žena nakon srpske okupacije sarajevskog naselja Grbavica, stigao je ovih dana u češka kina, a Jasmila je njime željela pokazati kako nacionalizam na prostoru bivše Jugoslavije nikad nije poražen.

Aktualnog premijera Srbije Vojislava Koštunicu nazvala je jednakim nacionalistom kao što je bio Milošević no, prema njezinim riječima, Koštunica nema moć ni sredstva za slanje vojske i to je jedino što ga razlikuje od Miloševića.

Redateljica "Grbavice" upozorila je i na slučaj srbijanske glumice Mirjane Karanović koja je zbog prihvaćanja uloge u filmu, u beogradskom tisku, nazivana "izdajicom svih Srba".

"Dvadeset i prvo je stoljeće, a mi živimo kao ovce, svako unutar svoga stada. Smijemo glasati samo u okviru svog naroda, ja, recimo, ne mogu da glasati za srpsku stranu, ni za hrvatskog kandidata. U televiziji morate imati predstavnike nacija, tako da srpski redatelj mora imati na primjer hrvatskog asistenta i muslimanskog producenta", rekla je Žbanić.
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Lejla
Member Avatar
Advanced Member
[ * * * ]
"Grbavica" Jasmile Žbanić bh. kandidat za "Oskara"

Bh. kandidat u utrci za nagradu Američke filmske akademije "Oskar" je film "Grbavica" Jasmile Žbanić, objavio je jučer predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH Milenko Prstojević. Riječ je o apsolutnom pobjedniku Berlinskog festivala koji je krunisan "Zlatnim medvjedom", Mirovnom filmskom nagradom i specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.
Udruženje je jučer između filmova "Grbavica", "Nafaka" Jasmina Durakovića i "Nebo iznad krajolika" Nenada Đurića, trebalo odabrati jedan koji će predstavljati našu zemlju. Jednoglasna odluka da to bude "Grbavica" donesena je nakon što su Duraković i Đurić povukli kandidature svojih filmova za nominaciju.

Žbanić se zahvalila članovima Udruženja koji su "Grbavicu" kandidovali za nominacije za "Oskara". No, skromna je kad su u pitanju očekivanja.
- To je sve stvar velikog posla, novca i sreće. Mnogo toga ovisi od američkih distributera, koje mi još nemamo. Sad idemo u Toronto gdje bi trebali potpisati ugovore sa nekim od zainteresiranih američkih distributera. Sad je sve to na nekom dalekom početku posla - kazala je Žbanić.
Ona nije prisustvovala proglašenju bh. kandidata za nominaciju za nagradu AFA. Naime, smatrala je da autori čiji su filmovi kandidovani nisu pozvani da odlučuju o tome koji će film otići u utrku za "Oskara", a također, svojim prisustvom nije htjela utjecati na odluku.

Jasmin Duraković je jučer rekao da mu je najvažnije to što je njegov film odlično primljen kod publike. Pojasnio je da trenutno "Nafaka" nije spremna za utrku za "Oskara" jer su pred ekipom i producentima brojne obaveze, počev od distribucije...
Na kraju je dodao da će iduće godine ovaj film biti spreman da se ponovo kandiduje za nominaciju Udruženja.

Ekipi "Grbavice" trenutno je najvažnije kako će film biti primljen u Torontu.
- Tu ćemo opipati puls i vidjeti da li film "leži" američkoj publici i ima li smisla ići u ozbiljnu utrku. Mislim da je za Amerikance ovo mali film u smislu da se drama dešava između dvije žene... Njih ne zanima da li je film osvojio "Medvjeda", "Palmu"... to nije u njihovom vidokrugu... Pa, vidjet ćemo gdje smo mi u tome - rekla je Žbanić.
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Harry
Member Avatar
Member
[ * * ]
"Grbavica" nominirana za još jednu nagradu

Film "Grbavica", rediteljke Jasmile Žbanić, nominiran je za nagradu Hollywood World Awards, koja se dodjeljuje u okviru Hollywood Film Festivala, koji će biti održan od 18. do 23. oktobra.

Žiri sastavljen od internacionalnih članova glasat će za dodjelu nagrade, koja će biti uručena najboljem filmu na tradicionalnoj ceremoniji 23. oktobra na Beverly Hillsu, saopćila je producentska kuća Deblokada.

Ove godine Festival će posjetiti Robin Williams, zatim reditelj Oliver Stone, glumice Penelope Cruz i Sandra Bullock, te mnogi drugi glumci, reditelji i filmski profesionalci, od kojih su neki i nominirani za nagrade koje dodjeljuje ovaj festival.

U posljednje tri godine ukupno 44 nominacije za nagradu Oscar, kao i devet Oscara, dodijeljeni su filmovima koji su prikazani na ovom festivalu.
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
DealsFor.me - The best sales, coupons, and discounts for you
« Previous Topic · Muzika i Film · Next Topic »
Add Reply